Jumaat, 27 Mac 2009

Pilihan idola for muslimah (SITI....)


Assalamualaikum.... Kali ini kite berkenalan dengan kehebatan tokoh-tokoh Islam yang bermula dengan Siti... Diambil dari email yang dikirim oleh kawan saya untuk perkongsian bersama...
Siti KhadijahBeliau merupakan isteri Rasulullah s.a.w yang setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kepada Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira’.
Siti FatimahAnak Rasulullah yg tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kpd suaminya Ali karamallahu wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan 1 bantal dan kdg2 berbantalkan lengan Ali.
Siti A’ishahBeliau isteri Rasulullah yg paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi s.a.w minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.
Siti HajarIsteri Nabi Ibrahim yg patuh kpd suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air utk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorg ibu mithali).
Siti MariamWanita suci yg mmg pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yg tinggi sehingga rahimnya dipilih oh Allah s.w.t utk mengandungkan Nabi Isa.
Siti AsiahIsteri Firaun yg tinggi imannya dan tidak gentar dgn ujian yg dihadapinya drpd Firaun Laknatullah.
Siti AminahWanita mulia yg menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.
Siti Muti’ahIsteri yg patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kpd suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat utk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dgn cantik utk tatapan suaminya sahaja.
Siti ZubaidahWanita kaya dermawan yg menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya utk membina terusan utk kegunaan org ramai hanya niat kerana Allah s.w.t.
Mane satu pilihan anda kaum muslimah?

1 ulasan:

  1. Masyitah: yg tak pernah gentar mempertahankan imannya walaupun fir'aun membunuh anak2nya..dia tetap berkata kpd firaun "Rabbi wa-rabbukumullah!!" (Tuhan ku dan Tuhan mu adalah Allah!!)..
    Sumaiyah: wanita pertama yg syahid di Makkah.

    BalasPadam